Cum poți lua HIV când faci sex?
HIV se transmite prin lichid seminal (sperma și lichidul care apare înainte de ejaculare, atunci când penisul este în erecție – lichid pre-ejaculator), secreții vaginale, sânge, secreții anale. În timpul sexului fără prezervativ, fluidele corporale ale unei persoane ajung în corpul partenerului. Acest lucru se întâmplă prin membranele mucoase ale penisului, vaginului și rectului, sau prin rănile de la nivelul gurii și/sau al gâtului.
Poți lua HIV numai de la o persoană care trăiește cu HIV și are o încărcătură virală detectabilă.
Au anumite tipuri de sex un risc mai mare de infectare cu HIV?
Sexul anal și HIV
Sexul anal prezintă cel mai mare risc de infectare cu HIV, deoarece mucoasa anusului este mai sensibilă decât mucoasa vaginului. Asta înseamnă că poate fi lezată mai ușor, oferind o cale prin care HIV să intre în organism. Sexul anal primit („atunci când ești pasiv”) prezintă un risc mai mare decât sexul anal oferit („atunci când ești activ”).
Sexul oral și HIV
Riscul de a lua HIV prin sex oral neprotejat este extrem de scăzut. Prezintă un risc doar dacă persoana care face sex oral are ulcerații bucale, răni sau gingii sângerânde, sau dacă persoana care primește sex oral are răni la nivelul organelor genitale.
Sexul vaginal și HIV
Atât partenerii de sex masculin, cât și cei de sex feminin pot lua HIV prin sexul vaginal. Riscul de a lua și de a transmite HIV prin sex vaginal crește în timpul menstruației.
Jucării sexuale, fingering, fisting și HIV
Jucăriile sexuale, cum ar fi dildo-urile, vin în contact direct cu secrețiile și mucoasele rectale/vaginale. Asta înseamnă că folosirea unui dildo sau a unei alte jucării sexuale nespălate poate transmite HIV. Utilizarea de jucării sexuale pe cont propriu (exclusiv de o singură persoană) nu prezintă niciun risc.
Nu există niciun risc direct de infectare cu HIV prin fingering sau fisting (cu excepția cazului în care ai răni pe mâini). Lezarea țesuturilor anale/vaginale, în special atunci când există sângerări, poate crește riscul de transmitere HIV dacă după aceea faci sex anal, vaginal sau oral.
Sărutul și HIV
HIV nu se găsește în salivă, așa că nu poți lua HIV prin sărut.
Alți factori
Dacă ai parteneri sexuali multipli și/sau o ITS și nu utilizezi o metodă de protecție, riscul de infectare cu HIV prin sex este crescut.
Cum pot evita infectarea cu HIV când fac sex?
Prezervative
Prezervativele sunt cel mai eficient mod de a preveni transmiterea HIV și a altor ITS-uri.
Pot fi utilizate în timpul sexului anal și vaginal, precum și în timpul sexului oral. Acestea trebuie puse înainte de orice contact sexual, deoarece HIV poate fi transmis și prin licidul pre-ejaculor, prin secreții vaginale și secreții anale.
Există prezervative interne (cunoscute ca prezervative feminine) și externe (masculine), poți experimenta și utiliza ce funcționează cel mai bine pentru tine.
Prezervativele interne pot fi folosite atât pentru sexul vaginal cât și pentru sexul anal, după ce se scoate inelul intern, care este mobil.
Profilaxia pre-expunere (PrEP)
PrEP este o pastilă pe care o pot lua persoanele seronegative pentru prevenirea HIV. Conține medicamente antiretrovirale care opresc virusul să pună stăpânire pe corpul tău.
PrEP este recomandat persoanelor care prezintă un risc mai mare de a se infecta cu HIV: persoane care sunt într-o relație cu cineva care trăiește cu HIV (cupluri sero-diferite) sau persoane care aparțin grupurilor care prezintă un risc mai mare de infectare cu HIV – cum ar fi bărbații care fac sex cu bărbați, lucrătorii sexuali etc.
Adresează-te unui profesionist din domeniul sănătății pentru a afla dacă PrEP este potrivit pentru tine. În prezent, PrEP nu este disponibil peste tot, dar accesul se extinde. În România, din păcate, nu este încă disponibil.
Atunci când este luată în mod corespunzător, PrEP elimină riscul de a te infecta cu HIV. PrEP nu te va proteja împotriva altor infecții cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi hepatitele. Prezervativele sunt în continuare cea mai bună protecție împotriva ITS-urilor.
Tratamentul antiretroviral
Tratamentul antiretroviral scade cantitatea de HIV din corpul persoanei infectate, ceea ce face mai puțin probabilă transmiterea HIV.
Dacă trăiești cu HIV, ești în tratament și ai o încărcătură virală „nedetectabilă”, înseamnă că ai o cantitate atât de mică de HIV în corp, încât nu poți transmite HIV prin sex.
Dacă ești HIV negativ, nu poți lua HIV făcând sex cu cineva care este HIV pozitiv și nedetectabil.
Nu toți cei aflați în tratament HIV au o încărcătură virală nedetectabilă, așa că, pentru a fi sigur că ești „nedetectabil” (și ca să rămâi nedetectabil), trebuie să-ți monitorizezi periodic încărcătura virală.
Lubrifianții
Lubrifianții fac sexul mai sigur prin reducerea riscului de rănire a anusului sau a vaginului din cauza uscăciunii sau a frecării. De asemenea, pot reduce riscul ruperii prezervativului.
Lubrifiantul este deosebit de important pentru sexul anal, deoarece anusul este sensibil și nu se auto-lubrifiază.
Folosește lubrifianți pe bază de apă sau silicon în loc de lubrifianți pe bază de ulei, deoarece lubrifianții pe bază de ulei (cum ar fi Vaseline) deteriorează latexul din prezervative și le pot rupe.
Dental Dam
Un dental dam este o foaie mică de cauciuc care poate fi folosită pentru protejarea gurii, vaginului sau anusului în timpul sexului oral, pentru a reduce riscul de trasmitere a ITS-urilor.
Profilaxia post-expunere (PEP)
PEP este un cocktail de medicamente antiretrovirale care pot preveni infectarea cu HIV după un eveniment posibil infectant, de exemplu, dacă ai făcut sex fără prezervativ (sau s-a rupt prezervativul) cu cineva al cărui status HIV nu îl cunoști.
PEP poate opri infecția cu HIV, dar trebuie luată în maxim 72 de ore de la posibila expunere.
Spre deosebire de prezervative sau PrEP, PEP nu este și nu ar trebui să fie o formă regulată de protecție.
Medicul tău sau un alt profesionist te pot sfătui referitor la PEP. Este posibil ca PEP să nu fie disponibil în orașul tău.
Testarea pentru HIV
Cunoașterea statusului este o parte importantă din îngrijirea sănătății sexuale și te poate ajuta să ai o viață sexuală mai sigură. Dacă știi că ești pozitiv la HIV, poți lua tratamentul antiretroviral pentru a rămâne sănătos și pentru a reduce riscul de a transmite HIV, iar dacă ești negativ, cunoașterea statusului te va motiva să îți protejezi sănătatea sexuală.
Este important să ne testăm periodic și pentru alte infecții cu transmitere sexuală (ITS), deoarece o ITS crește șansa de infectare cu HIV.