Dacă ai avut relații sexuale neprotejate sau ești îngrijorat de o posibilă infectare cu Sifilis sau alte ITS-uri, testează-te cât mai curând posibil – chiar dacă nu ai simptome.

Ce este Sifilisul?

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală (ITS) cauzată de o bacterie numită treponema palidum.

Este Sifilisul o afecțiune serioasă?

Sifilisul poate fi tratat și vindecat cu antibiotice, dar este important să fie depistat și tratat cât mai devreme, deoarece, în lipsa unui tratament, Sifilisul poate provoca probleme de sănătate  grave și de lungă durată.

Cum se transmite și cum poți preveni Sifilisul?

Sexul și Sifilisul

Sifilisul este cel mai frecvent transmis prin sex anal, vaginal sau oral, fără prezervativ sau dental dam, cu cineva care are Sifilis. O persoană poate transmite Sifilis chiar dacă nu are simptome.

Sifilisul provoacă răni sau erupții infecțioase. Contactul cu aceste răni și erupții este principalul mod de transmitere. Asta înseamnă că infecția poate fi transmisă prin contact cu organele genitale sau prin sex, chiar și fără ejaculare.

Cum pot preveni transmiterea sifilisului pe cale sexuală?

Utilizarea prezervativelor și a dental dam în mod corect și constant atunci când faci sex este cea mai bună modalitate de a preveni transmiterea Sifilisului. Asigură-te că folosești un prezervativ nou de fiecare dată și reține că prezervativul sau dental dam trebuie să acopere rănile și erupțiile cutanate, altfel nu vei fi protejat.

Sifilisul poate fi transmis și prin folosirea în comun a jucăriilor sexuale. Pentru a reduce riscul de a contacta sifilis, evită să folosești în comun jucăriile sexuale sau asigură-te că acestea sunt spălate și acoperite cu un prezervativ nou înainte de utilizare.

Testarea în mod regulat pentru Sifilis și alte ITS-uri este importantă, mai ales dacă ai mai mulți parteneri sexuali. Discuțiile cu partenerii tăi despre sănătatea sexuală și cunoașterea statusului serologic al acestora te ajută să protejezi viața sexuală, a ta și a partenerilor.

PrEP nu împiedică transmiterea Sifilisului.

Folosirea în comun a acelor și transfuzia de sânge

Sifilisul poate fi transmis prin folosirea în comun a acelor/seringilor. Pentru a reduce riscul, evită să folosești ace/seringi în comun.

Este posibil ca Sifilisul să fie transmis prin transfuzii de sânge, dar acest lucru este foarte rar, deoarece centrele de donare testează sângele pentru infecții, inclusiv Sifilis, înainte de transfuzii. Dacă ești îngrijorat în legătură cu transfuzia de sânge, spune-i medicului.

Sifilisul și sarcina

Sifilisul poate fi transmis de la mamă la copil în timpul sarcinii (sifilis congenital). Pentru a evita transmiterea sifilisului, este important ca femeile însărcinate să se testeze la prima consultanție prenatală, precum și după orice moment în care cred că s-au expus infectării cu Sifilis.

Dacă ești pozitivă la Sifilis, medicul îți va prescrie antibiotice pentru a vindeca infecția. Este important ca tratamentul să fie urmat corect, deoarece altfel Sifilisul poate fi foarte periculos pentru copil și poate crește riscul de avort spontan sau de naștere prematură.

Care sunt simptomele Sifilisului?

Multe persoane cu Sifilis nu vor observa niciun simptom pe o perioadă de ani de zile, așa că, dacă crezi că există șanse să ai Sifilis, nu aștepta să apară simptomele, ci fă imediat un test.

Fără tratament, o infecție cu Sifilis trece prin diferite etape, se poate agrava și poate ajunge să se răspândească și în alte părți ale corpului.

 

Sifilisul primar

Primul lucru pe care o persoană îl poate observa este o excrescență nedureroasă (numită șancru) – de obicei în jurul anusului sau al organelor genitale. În general, apare la 2-3 săptămâni de la infectare, dar nu toată lumea are acest simptom. În mod normal, șancrul se vindecă de la sine, dar, fără tratament, infecția va progresa și se vor dezvolta mai multe simptome și probleme de sănătate.

 

Sifilisul secundar

La câteva săptămâni după ce simptomele timpurii au trecut, s-ar putea să începi să te simți rău, să ai febră sau dureri de cap și să slăbești; îți pot apărea niște bubițe în jurul anusului sau al organelor genitale. De asemenea, pot să apară erupții pe corp, adesea pe palme sau pe tălpi.

 

Sifilisul latent

După această perioadă, o persoană poate trăi cu sifilis ani de zile fără semne de infecție. Este „stadiul latent” al infecției. Cu toate acestea, dacă sifilisul este încă nediagnosticat și netratat, infecția va continua să creeze probleme grave de sănătate.

 

Sifilisul terțiar

Dacă este lăsat netratat, sifilisul va cauza în cele din urmă probleme grave de sănătate: afectarea ireversibilă a inimii, creierului și a sistemului nervos, pierderea vederii, auzului, alte probleme. A te testa și trata din timp înseamnă că poți preveni acest lucru, având parte de o recuperare completă.

Cum te testezi de Sifilis?

Testarea regulată pentru ITS-uri, inclusiv Sifilis, este una dintre cele mai bune metode de a te îngriji de sănătatea ta.

Pentru a te testa de Sifilis, un profesionist îți va face un test de sânge. Testul nu doare și va fi nevoie de o cantitate mică de sânge. Un medic (dermato-venerolog) poate, de asemenea, să îți examineze zona genitală, gura și gâtul, pentru a verifica dacă ai erupții sau răni. Dacă ai răni, se va lua o proba cu un tampon din respectiva rană. Nu ar trebui să te simți jenat că mergi să faci aceste teste, este o parte normală a îngrijirii sănătății tale.

Dacă ești pozitiv pentru Sifilis, este important să-ți anunți partenerii sexuali actuali sau recenți, deoarece aceștia vor trebui să se testeze și ei. Doctorul tău îți poate oferi sfaturi despre cum să le spui. De asemenea, este recomandat să te testezi și pentru alte ITS-uri.

Cum se tratează Sifilisul?

Sifilisul poate fi vindecat cu antibiotice. Cu toate acestea, este important să fii testat și tratat cât mai devreme, deoarece unele probleme de sănătate cauzate de Sifilisul terțiar nu mai pot fi rezolvate.

Antibioticele specifice utilizate pentru tratarea sifilisului pot varia de la o țară la alta. Vorbește cu doctorul tău despre orice îngrijorare ai avea referitor la tratamentul tău.

Medicul este cel care îți va spune când exact nu mai ai infecția în corp. El îți poate recomanda să eviți contactele sexuale până la terminarea tratamentului, până când rănile s-au vindecat și numai atunci când acesta spune că este în regulă să reiei activitatea sexuală.

De asemenea, să ții minte că, dacă te-ai tratat și vindecat o dată de Sifilis, acest lucru nu te face imun, poți oricând să te reinfectezi.

Sifilis și HIV

Dacă ți s-a pus diagnosticul de Sifilis, trebuie să faci un test și pentru HIV. Dacă ai o ITS, inclusiv Sifilis, crește riscul de a lua HIV. Acest lucru se datorează faptului că a avea o ITS, în special una care cauzează răni, creează o poartă de intrare pentru HIV, prin care  să intre în corp și să se înmulțească.

Persoanele care trăiesc cu HIV au un risc mai mare de a lua Sifilis. În special în cazul persoanelor care nu își iau tratamentul sau care au un număr mai mic de CD4. Ești mai vulnerabil la infecții, cum ar fi Sifilisul, dacă sistemul tău imunitar este mai slab. Sifilisul poate progresa mai rapid la persoanele care trăiesc cu HIV, așa că, dacă știi că ești pozitiv la HIV și crezi că este posibil să ai Sifilis, este important să fii testat și tratat cât mai devreme.

Dacă iei antiretrovirale, discută cu medicul tău despre cum ar putea interacționa tratamentul pentru Sifilis cu medicamentele ARV.