Dacă ai avut relații sexuale neprotejate sau ești îngrijorat de o posibilă infectare cu negi genitali sau alte ITS-uri, testează-te cât mai curând posibil – chiar dacă nu ai simptome.
Ce sunt negii genitali?
Negii genitali (numiți și Vegetații veneriene) sunt cauzați de virusul papiloma uman (HPV). Există peste 100 de tulpini diferite de HPV. Unele tulpini au fost asociate cu un risc crescut de cancer anal sau de col uterin, cu toate acestea, sunt diferite de tulpinile de HPV care provoacă negi genitali. Nu există asociere între negii genitali și cancer.
Negii genitali sunt mici excrescențe (chestii care cresc pe piele), de obicei nedureroase, și care uneori pot arăta ca o conopidă. Spre deosebire de răni, ei sunt, în mod normal, nedureroși, nu sângerează și nici nu fac puroi. Pot apărea ca o verucă unică sau ca negi multipli.
Negii genitali sunt o afecțiune serioasă?
Negii pot fi tratați, dar virusul care îi provoacă va rămâne în corp și nu poate fi vindecat. Aceasta înseamnă că multe persoane cu negi genitali vor experimenta reapariția acestora. Totuși, negii nu sunt de obicei dureroși. Ei nu provoacă nicio altă problemă de sănătate.
Cum mă infectez cu negi genitali?
Negii genitali se transmit de la cineva care are virusul. Persoanele care au virusul îl pot transmite chiar dacă nu au simptome.
Se pot lua prin:
- sex vaginal sau anal, fără prezervativ, cu cineva care are negi genitali (chiar dacă nu au simptome)
- sex oral fără prezervativ sau dental dam dacă persoana are negi la gură sau gât (deși acest lucru este foarte rar)
- dacă folosești jucării sexuale care nu sunt spălate sau acoperite cu un prezervativ nou de fiecare dată când sunt folosite;
- dacă organele tale genitale vin în contact cu organele genitale ale partenerului tău – asta înseamnă că poți lua negi genitali de la cineva, chiar dacă nu există penetrare, orgasm sau ejaculare.
Este posibil ca negii de pe mâini să fie transmiși organelor genitale, dar acest lucru este foarte rar.
Nu poți lua negi genitali prin sărut, îmbrățișare, piscine, folosirea în comun a prosoapelor sau tacâmurilor.
Negii genitali, HIV și sănătatea sexuală
- Dacă ai o ITS, inclusiv negi genitali, crește riscul de a lua HIV. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea ITS-urilor provoacă leziuni care facilitează intrarea HIV în organism.
- Dacă trăiești cu HIV și ai negi genitali, încărcătura virală poate fi mai crescută, deoarece sistemul tău imunitar este mai slăbit. Acest lucru te va face mai predispus la a transmite HIV dacă ai relații sexuale fără prezervativ.
- Cu toate acestea, dacă ai o încărcătură virală nedetectabilă (pentru că iei corect tratamentul de HIV), nu există dovezi care să arate ca infecția cu negi genitali crește riscul de a transmite HIV.
- Dacă iei antiretrovirale, este important să discuți cu medicul tău despre cum ar putea interacționa tratamentul pentru negi genitali cu medicamentele de HIV.
Cum îi protejez pe cei din jur și pe mine de infecția cu negi genitali?
- Folosește un prezervativ nou (masculin sau feminin) sau un dental dam de fiecare dată când faci sex anal, vaginal sau oral – acestea trebuie să acopere negii, altfel nu te vor proteja (se poate ca negii să apară pe zone pe care nu le poate acoperi, în acest caz, se recomandă abținerea de la contacte sexuale până la vindecare);
- Folosește un dental dam nou sau mănuși din latex pentru rimming și fingering (explorarea anusului partenerului cu degetele, gura sau limba) sau folosește mănuși de latex pentru fisting.
- Acoperă jucăriile sexuale cu un prezervativ nou și spală-le după utilizare.
- Evită frecarea sau atingerea negilor, ca să nu răspândești infecția pe restul corpului.
- Limitează numărul de parteneri sexuali pe care îi ai, nu uita să folosești un prezervativ nou pentru fiecare partener și testează-te în mod regulat.
- Vaccinează-te:
- În unele locuri, vaccinurile sunt disponibile pentru a proteja împotriva anumitor tipuri de HPV care pot provoca negi genitali. Cel mai bine este să ai vaccinul făcut înainte de a-ți începe viața sexuală.
- Vaccinurile HPV nu garantează că nu vei dezvolta negi genitali în viitor.
- Vorbește despre sănătatea sexuală. Discutând despre acest subiect cu partenerii, vei avea un comportament sexual mai sigur.
Notă – în afară de prezervative, celelalte tipuri de metode contraceptive (cum ar fi pilulele contraceptive) sau PrEP nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Care sunt simptomele infecției cu negi genitali?
Majoritatea persoanelor infectate cu virusul care provoacă negi genitali (HPV) nu vor dezvolta negi vizibili. Dacă prezinți simptome, poți să nu le observi decât după câteva săptămâni sau câțiva ani de la infectare.
Simptomele includ:
- una sau mai multe excrescențe, nedureroase, de culoarea pielii sau cenușii, care pot apărea în jurul penisului, anusului sau vaginului sau pe coapsele superioare;
- mâncărime sau sângerări la nivelul penisului, anusului sau vaginului;
- o schimbare a fluxului tău normal de urină (de exemplu, merge în lateral), care nu persistă.
Pot să mă testez pentru negi genitali?
Da – un medic te poate examina rapid pentru a-ți spune dacă ai negi genitali. Pentru a verifica existența unor negi ascunși, medicul poate efectua o examinare internă nedureroasă a anusului sau, în cazul femeilor, a vaginului și/sau a colului uterin. Dacă ai probleme la urinare, un medic poate examina uretra (tubul care transportă urina din vezica urinară la exterior).
Dacă ai negi genitali, ar trebui să te testezi și pentru alte ITS-uri.
Este o idee bună să-i spui partenerului tău sexual recent, pentru a putea fi testat dacă are negi; este posibil să nu îi fi observat. Multe persoane care au negi genitali nu observă nimic și spunându-le, poți ajuta la oprirea transmiterii virusului; de asemenea, poți preveni reinfectarea.
Cum se tratează negii genitali?
Nu există niciun remediu pentru virusul care provoacă negii genitali, dar există șanse ca organismul tău să se vindece singur în timp. Există însă tratament disponibil pentru îndepărtarea negilor. Tipul de tratament pe care îl primești va depinde de tipul de negi pe care îi ai și de localizarea acestora.
Există două tipuri principale de tratament:
- aplicarea unei creme, loțiuni sau substanțe chimice care distruge negii prin înghețare
- îndepărtarea acestora prin cauterizare sau laser
Consultă un medic înainte de a utiliza orice tratament. Multe tratamente pentru negi sunt concepute pentru a fi utilizate pe mâini și picioare și nu trebuie utilizate pe organele genitale.
Poate dura săptămâni sau luni pentru ca tratamentul să funcționeze, iar negii pot reveni. În cazul unor persoane, tratamentele nu funcționează. De asemenea, ți se poate recomanda să eviți săpunuri, creme sau loțiuni în timp tratamentului, deoarece acestea pot irita pielea.
Nu întreține relații sexuale până când tu sau partenerul tău nu ați terminat tratamentul și negii au dispărut. Dacă poți, este adesea recomandat să te întorci la un control înainte de a relua activitatea sexuală.
Notă – poți lua negi genitali chiar dacă ai avut înainte. Tratamentul îndepărtează negii, dar nu te face imun – asta înseamnă că te poți infecta din nou.
Complicații ale negilor genitali
Negii genitali nu au în general multe complicații și pot fi ușor tratați. Cu toate acestea, la fel ca în cazul majorității ITS-urilor, negii genitali te pun în pericol de infectare cu alte ITS-uri, inclusiv HIV.