Ce este profilaxia pre-expunere (PrEP)?
PrEP – profilaxia pre-expunere înseamnă folosirea unui medicament HIV/antiretroviral de către o persoană HIV-negativă în scopuri preventive, adică pentru a preveni infectarea cu HIV. Truvada® este principalul medicament folosit în PrEP.
PrEP conține două substanțe care sunt folosite și în tratarea HIV: Tenofovir disoproxil și Emtricitabine.
PrEP este diferit de PEP (profilaxia post-expunere), care este un tratament de urgență pentru HIV, luat după o posibilă expunere la virus.
Cum previne PrEP infectarea cu HIV?
Medicamentele anti-HIV din PrEP opresc replicarea virusului în corpul tău. Dacă ești expus la HIV, de exemplu în timpul sexului fără prezervativ, dar ai luat PrEP în mod corect, vei avea un nivel suficient de mare de medicament în corp pentru a împiedica infectarea cu HIV.
Cât de eficient este PrEP?
Dacă este utilizat în mod constant și corect, PrEP va elimina practic riscul de a te infecta cu HIV.
O serie de studii de înaltă performanță, întreprinse în întreaga lume, au demonstrat în repetate rânduri eficiența PrEP.
Dacă iau PrEP, pot să nu mai folosesc prezervative?
Acest lucru va depinde de circumstanțele în care folosești PrEP. PrEP te protejează de HIV, dar nu îți oferă nicio protecție împotriva altor infecții cu transmitere sexuală (ITS). Folosirea prezervativului este cea mai bună metodă de a preveni alte ITS, cum ar fi Gonoreea, Chlamydia sau Hepatita C.
Cine poate lua PrEP?
PrEP este destinat persoanelor care sunt HIV-negative și care se expun unui risc mare de infectare cu HIV. PrEP poate fi utilizat de bărbați și femei, atât trans, cât și cisgender.
PrEP poate fi o opțiune bună pentru tine dacă:
- te afli într-o relație sexuală cu un partener care trăiește cu HIV și nu are o încărcătură virală nedetectabilă.
- ești gay sau bisexual, ai mai mulți parteneri sexuali și nu folosești întotdeauna prezervativul.
- ești gay sau bisexual într-o nouă relație sexuală, dar nu știi încă statutul HIV al partenerului tău și nu folosești întotdeauna prezervative.
- nu utilizezi prezervative cu parteneri al căror statut HIV este necunoscut și care prezintă risc mare de infecție cu HIV (de exemplu, folosesc droguri injectabile, au mai mulți parteneri sau au parteneri bisexuali)
- lucrezi în domeniul sexului comercial sau primești bani/bunuri în schimbul sexului
- ai folosit în comun echipamente de injectare sau ai fost într-un program de tratament pentru consumul de droguri injectabile.
PrEP este eficient pentru sexul anal și cel vaginal?
Da. PrEP poate preveni infecția cu HIV atât în timpul sexului anal, cât și în timpul sexului vaginal, dar există recomandări diferite pentru cum să iei PrEP, în funcție de sexul tău și de tipul de sex pe care îl practici.
Cum iau PrEP?
Există două modalități de a lua PrEP:
Un comprimat pe zi. Această variantă este recomandată pentru:
-
- bărbați gay sau bisexuali
- bărbați care fac sex vaginal sau anal cu femei
- femei (atât trans cât și cisgender)
- bărbați transgender care fac sex vaginal/frontal cu alți barbați.
Va trebui să iei PrEP timp de 7 zile înainte de a începe să fii protejat și apoi în fiecare zi cât vrei să fii protejat.
Bazat pe eveniment (la cerere), unde iei PrEP înainte și după sexul planificat. Această variantă este recomandată pentru:
-
- bărbați gay și bisexuali
Această opțiune va funcționa pentru tine dacă îți poți planifica relații sexuale cu cel puțin două ore în avans sau dacă poți întârzia relațiile sexuale cu cel puțin două ore.
Există diferite tipuri de PrEP bazate pe evenimente în funcție de fiecare persoană în parte, de activitatea sexuală a acesteia, așa că asigură-te că discuți toate opțiunile cu un specialist.
Cum pot începe PrEP și cât timp îl iau?
Trebuie să faci un test HIV înainte de a începe PrEP, pentru a te asigura că nu ai deja HIV. Dacă ai HIV, atunci luarea de PrEP poate crește probabilitatea de a dezvolta rezistență la medicamente, ceea ce face ca tratamentul pentru HIV să fie mai puțin eficient.
În timp ce iei PrEP, trebuie să faci teste și controale periodice (cel puțin la fiecare trei luni).
Spre deosebire de tratamentul pentru HIV, oamenii nu rămân pe PrEP toată viața. PrEP se ia în mod normal câteva săptămâni, luni sau câțiva ani, atunci când o persoană se simte cel mai expusă riscului de infectare cu HIV. Acest lucru se poate întâmpla în timpul unor relații specifice, după ieșirea dintr-o relație și întâlnirea de persoane noi, atunci când planifici o vacanță în care știi că vei fi activ sexual cu persoane noi al căror status poate nu îl știi, sau dacă consumi de droguri.
Unde este disponibil PrEP?
În prezent, PrEP nu este disponibil peste tot în lume. Chiar și în țările în care este aprobat, este posibil să nu fie ușor de accesat din mai multe motive politice sau legate de resurse.
În unele țări, PrEP este disponibil gratuit sau subvenționat ca parte a sistemului național de sănătate, în alte țări trebuie plătit în cadrul sistemului privat.
Pentru că nu există în mod oficial în farmacii, internetul rămâne, momentan, principala modalitate de accesa PrEP în România.
În acest context, ARAS împreună cu Spitalul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș au deschis un centru cu PrEP (PrEPpoint ARAS București) prin care persoanele interesate și la nevoie pot primi medicația gratuit. Acest centru este singurul de acest fel din țară și funcționează în București.
Dacă ești interesat să iei PrEP, contactează un medic sau consilier, care îți vor oferi informațiile necesare. De asemenea, medicii te pot sfătui, monitoriza și asista pe parcursul tratamentului cu PrEP, pentru a te asigura că ești pe deplin protejat.
Există, de asemenea, site-uri web care te pot ajuta să cumperi PrEP. Cu toate acestea, luarea de PrEP fără consiliere medicală și monitorizare este riscanta pentru sănătate, așa că insistăm să consulți un specialist înainte de a cumpăra PrEP online.
PrEP are vreun efect secundar?
La unele persoane, PrEP poate provoca efecte secundare minore precum greață, vărsături, oboseală și amețeli, dar acestea dispar de obicei în timp.
În cazuri rare, PrEP poate, de asemenea, să afecteze funcțiile fincatului, ale rinichilor sau poate determina scăderea densității osoase.
Dacă iei PrEP și ai vreun efect secundar (sever sau nu), anunță-ți imediat medicul.