Există doar câteva moduri în care poți lua HIV. Aici, îți explicăm căile de infectare și cum să te protejezi.
Cum poți lua HIV?
HIV se găsește în următoarele fluide corporale ale unei persoane care este deja infectată:
- sânge
- spermă și fluid pre-spermatic
- fluide rectale/mucoase anale
- secreții vaginale
- lapte matern.
Pentru a lua HIV, aceste fluide corporale trebuie să pătrundă în sânge printr-o membrană mucoasă (de exemplu, pereții rectului, pereții uretrei sau pereții vaginului), prin echipamentele de injectare folosite în comun sau prin pielea care are o rană deschisă (cum ar fi tăieturi, zgârieturi, răni în gură sau în jurul anusului).
Cantitatea de HIV din alte lichide corporale, cum ar fi saliva, transpirația sau urina, nu este suficientă pentru a-l transmite de la o persoană la alta.
Cineva care trăiește cu HIV și care are o încărcătură virală „NEDETECTABILĂ” nu transmite HIV – adică tratamentul luat corespunzător a scăzut cantitatea de virus din sânge până la niveluri la care acesta nu mai poate fi detectat.
O persoană care trăiește cu HIV cu o încărcătură virală detectabilă poate transmite virusul altora, indiferent dacă are simptome sau nu.
HIV se transmite cel mai ușor în primele săptămâni după infectare, când în corpul persoanei infectate există o cantitate foarte mare de virus. În aceste prime săptămâni, mulți oameni nu știu că sunt infectați.
Principalele modalități prin care poți lua HIV sunt:
Sex fără prezervativ
- dacă faci sex neprotejat (adică faci sex fără prezervativ și nu iei PrEP) cu cineva care are HIV, în special sex anal și sex vaginal neprotejat.
Folosirea în comun a echipamentelor de injectare
- dacă folosești în comun ace, seringi sau alte echipamente pentru prepararea și injectarea de droguri cu cineva care are HIV.
De la mamă la făt în timpul sarcinii, nașterii și alăptării
- mama infectată cu HIV poate transmite virusul copilului, prin sânge, în timpul sarcinii și nașterii și prin laptele matern, atunci când alăptează.
Transfuzii de sânge contaminat și transplanturi de organe/țesuturi
- dacă primești transfuzii de sânge, produse de sânge sau transplant de organe/țesuturi care sunt contaminate cu HIV. Acest risc este extrem de mic, deoarece majoritatea țărilor (inclusiv România) testează sângele recoltat în urma unei donații, pentru HIV și alte infecții.
Dacă nu există proceduri de siguranță adecvate, profesioniștii din domeniul sănătății pot fi, de asemenea, expuși riscului de infectare cu HIV în urma tăieturilor/înțepăturilor făcute de un ac sau un obiect ascuțit care a intrat în contact cu sânge infectat. Cu toate acestea, riscul de „expunere profesională” este foarte scăzut în majoritatea țărilor.
Dacă crezi că ai fost expus riscului de infectare cu HIV, singura modalitate de a afla dacă te-ai infectat este să faci un test HIV.
Cum NU poți lua HIV?
Există multe mituri despre HIV. Unii oameni cred, în mod greșit, că HIV poate fi transmis prin aer (dar HIV nu supraviețuiește în aer). HIV nu poate fi transmis prin salivă, contact ocazional, atingerea scaunelor de toaletă sau prin mușcături de țânțari.
Cum mă protejez de HIV?
Există mai multe moduri în care te poți proteja de HIV, printre care:
- folosind prezervativul de fiecare dată când faci sex anal, vaginal sau oral;
- folosind PrEP – disponibil în unele țări, din păcate nu încă în România. PrEP este un medicament utilizat pentru infecția cu HIV dar care, dacă este luat consecvent și conform recomandărilor medicului, previne transmiterea HIV prin sex;
- evitarea folosirii în comun de ace, seringi și alte echipamente pentru consumul de droguri;
- luând măsurile de precauție, dacă lucrezi în domeniul medical, cum ar fi purtarea de materiale de protecție (mănuși și ochelari de protecție), spălarea mâinilor după contactul cu sângele și alte lichide corporale și aruncarea echipamentelor ascuțite/tăioase în recipiente speciale;
- dacă crezi că ai fost expus la HIV, poți lua PEP, un tratament de 4 săptămâni cu medicamente ARV care se iau după o posibilă expunere la HIV, pentru a preveni infectarea. Pentru ca tratamentul să fie eficient, trebuie să începi PEP în maxim 72 de ore de la posibila expunere.