Aici vei afla cum să utilizezi corect un prezervativ masculin (extern) pentru a te proteja de infecțiile cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV, bucurându-te în același timp de sex. De asemenea, prezervativul te va proteja și de o sarcină nedorită, în cazul sexului vaginal. Poți arunca o privire și la pagina noastră despre prezervativul intern (feminin), unde vei găsi informații despre utilizarea acestuia.
Ce este prezervativul masculin?
Prezervativul masculin este o bucată subțire din latex care, folosită corect în timpul sexului (anal, oral sau vaginal), previne unele infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV (sau o sarcina nedorită). Astfel, se creează o barieră care împiedică fluidele să intre în corp.
Majoritatea prezervativelor masculine sunt fabricate din latex. Dacă ești alergic la acesta, poți găsi prezervative din poliuretan sau poliizopren, sau poți încerca prezervative interne, care sunt hipoalergenice și nu irită pielea.
Cum funcționează un prezervativ masculin?
Lichidele sexuale (cum sunt sperma, secreția anală și secreția vaginală) și sângele pot transmite HIV și alte ITS. Prezervativul constituie o barieră între aceste lichide și porțile de intrare în corp, cum sunt:
- anusul
- penisul (în principal uretra)
- vaginul
- gura (în special dacă există plăgi deschise sau gingii care sângerează).
Deși unele ITS se pot transmite și prin contact piele-piele (de exemplu, negii genitali), prezervativele reduc și în acest caz riscul de a contacta multe dintre aceste infecții.
Utilizând prezervativul, vă puteți relaxa și bucura de sex atât tu cât și partenerul tău, știind că sunteți protejați.
Când ar trebui să folosesc prezervativul?
Poți utiliza un prezervativ pentru a te proteja pe tine și pe partenerul tău de HIV și alte ITS:
- în timpul sexului anal, oral sau vaginal
- de fiecare dată când faci sex
- atunci când folosiți jucării sexuale (pune un prezervativ nou pentru fiecare partener).
Punerea prezervativului înainte de orice contact între penis și zona genitală sau gura partenerului scade riscurile pentru amândoi.
Cum se folosește corect un prezervativ?
Vei găsi instrucțiuni și pe pachetul de prezervative sau în interiorul acestuia, dar iată aici toți pașii:
- Verifică ambalajul, să nu fie deteriorat și să aibă marcajul CE sau ISO;
- Verifică perioada de valabilitate – dacă este expirat, se poate rupe sau poate produce iritații;
- Verifică pernuța de aer – toate prezervativele au aer în interiorul ambalajul individual. Dacă acesta lipsește, este posibil ca ambalajul să fie înțepat/perforat;
- Deschide ambalajul folosind zonele marcate – penisul trebuie să fie în erecție;
- Împinge prezervativul afară din ambalaj și încearcă să îl atingi cât mai puțin;
- Verifică inelul de rulare – acesta trebuie să fie la exterior;
- Ține de rezervor și derulează prezervativul până la baza penisului;
- După ce a avut loc ejacularea, retrage penisul, având grijă ca prezervativul să nu rămână în interiorul anusului/vaginului;
- Prezervativul se trage de rezervor (partea din vârf) și se derulează cu atenție, asigurându-te că nu se scurge sperma din interiorul acestuia (dacă ea există);
- Prezervativul se înnoadă, se pune împreună cu ambalajul într-un servețel și se aruncă la gunoi.
Folosește întotdeauna un prezervativ nou dacă faci sex încă o dată sau dacă treci de la sex anal la sex vaginal sau oral. Acest lucru este important, deoarece mai multe infecții pot fi transmise din anus în vagin sau gură.
Este bine să cumperi prezervativele din locurile unde poți fi sigur ca au fost ținute în condiții corespunzătoare!
Sfaturi pentru utilizarea prezervativului
Fă-l parte din „distracție”
Fă ca punerea prezervativului să devină o parte distractivă a preludiului – continuați să vă atingeți și să vă sărutați pe măsură ce îl puneți – poți, de asemenea, să-l rogi pe partener să-l pună.
Nu dubla
Utilizarea a două prezervative simultan (sau un prezervativ feminin și unul masculin în același timp) nu vă oferă o dublă protecție – de fapt, din cauza frecării, este mai probabil să se rupă sau să alunece. Unul este suficient!
Exersează
Este o idee bună să exersezi punerea prezervativului de câteva ori înainte să te afli într-o situație în care urmează să faci sex. Acest lucru te va ajuta să te simți mai sigur pe tine când vei face sex și să te obișnuiești cu senzația prezervativului.
Lubrifiant
Ne place lubrifiantul deoarece:
- datorită lui, ne simțim mai confortabil când avem prezervativul și plăcerea din timpul actului sexual este mai mare;
- reduce riscul ruperii prezervativului, în special în timpul sexului anal.
Pune lubrifiant pe partea exterioară a prezervativului sau în interiorul și în jurul anusului sau vaginului. Nu pune lubrifiant în interiorul prezervativului sau pe penisul gol, deoarece acest lucru va face ca prezervativul să alunece. Folosește un lubrifiant pe bază de apă sau silicon, conceput pentru sex. Lubrifianții pe bază de ulei (cum ar fi vaselina, uleiurile de masaj sau crema de mâini) pot deteriora sau rupe prezervativele din latex.
Mărimea contează
Mărimile prezervativelor variază. Poți încerca diferite dimensiuni de prezervative pentru a găsi mărimea cea mai bună pentru tine sau partenerul tău. Un prezervativ potrivit ar trebui să se deruleze până la baza penisului și să nu te strângă prea tare. Idealul este să te simți comfortabil când ți-ai pus prezervativul. Nu trebuie să fie nici prea larg, căci există pericolul să alunece în timpul sexului. Reține că, la fel ca atunci când cumperi haine, este posibil să fie nevoie de o dimensiune diferită în funcție de brand.
Dar nu îți fă griji, prezervativele sunt super elastice, așa că sigur vei găsi unul care să se potrivească – este un mit că există penisuri prea mari, pentru care nu s-au inventat prezervative. Cu toate acestea, dacă nu găsești un prezervativ masculin cu care să te simți confortabil în timpul sexului, poți încerca un prezervativ intern/feminin pentru sex anal sau vaginal.
Încercați diferite texturi și arome
Vestea bună este că există o mare varietate de prezervative. Ai de unde să alegi între texturi (punctele sau striațiile pot intensifica senzația pentru ambii parteneri), grosimi, arome (care pot face sexul oral mai distractiv) și culori diferite – așadar, încercă diferite opțiuni și află care se potrivesc pentru tine și partenerul tău.
Dacă ești alergic la latex, poți utiliza prezervative fără latex, din poliuretan sau poliizopren. Prezervativele interne/feminine sunt fără latex, așa că le poți încerca și pe acestea.
Ce trebuie să faci dacă prezervativul se rupe ?
Se întâmplă rar ca prezervativul să se rupă, mai ales dacă este folosit corect. Cu toate acestea, dacă prezervativul se rupe sau curge sau dacă altceva nu merge bine și prezervativul alunecă în timpul sexului, atunci există câteva lucruri simple pe care le poți face:
- retrage penisul imediat
- elimina cât mai multă spermă poți
- evită spălarea în anus/vagin, deoarece asta poate împinge sperma/secreția și poate provoca iritații
- dacă nu ai utilizat nicio altă metodă contraceptivă, gândește-te la posibilitatea de a lua contracepția de urgență în termen de 72 de ore de la contactul sexual.
Ce ar trebui să fac în cazul în care prezervativul se rupe și partenerul meu este HIV-pozitiv?
Partenerul tău HIV pozitiv îți va putea spune dacă își ia tratamentul în mod regulat și dacă a fost nedetectabil în ultimele 6 luni, cel puțin. Dacă este așa, riscul de transmitere a HIV, dacă se rupe prezervativul, este extrem de mic. Cu toate acestea, amândoi puteți decide să vă testați pentru alte ITS-uri.
Dacă un prezervativ se rupe și partenerul tău HIV pozitiv nu este pe tratament regulat sau dacă nu ești sigur de cât de bine l-a luat, va trebui să mergi la doctor cât mai curând posibil (în maxim 72 ore). Este posibil să primești Profilaxie Post-Expunere (PEP): un tratament de o lună de zile cu medicamente antiretrovirale (ARV), care reduce șansele de infectare cu HIV.
PEP are o rată mare de succes; cu toate acestea, nu este un înlocuitor pentru prezervative. PEP este un medicament puternic, care are efecte secundare și nu este o opțiune disponibilă tuturor.
Dacă te afli într-o relație cu cineva care trăiește cu HIV, utilizarea Profilaxiei Pre Expunere (PrEP) ar putea fi o altă opțiune pentru a te proteja împotriva riscului de transmitere a HIV. Cu toate acestea, nu te va proteja de alte ITS-uri sau de sarcină nedorită.
Cum vorbesc despre prezervativ cu partenerul meu?
Unii oameni se simt stânjeniți când aduc în discuție subiectul folosirii prezervativului, mai ales în primele etape ale unei relații. Dar protecția ta și a partenerului tău ar trebui să fie o prioritate pentru amândoi. Dacă partenerul tău refuză să folosească prezervativul, nu te simți presat să faceți sex neprotejat – amintește-ți că ai întotdeauna dreptul de a decide dacă vrei să faceți sex sau nu.
A vorbi despre prezervativ cu partenerul tău nu înseamnă că nu ai încredere în el – este o discuție utilă atât pentru el, cât și pentru tine. Dacă știți amândoi că sunteți în siguranță, atunci veți fi mai relaxați și sexul va fi mult mai plăcut.
În cadrul Checkpoint ARAS poți primi prezervative gratuit.