Ce este Chemsex?
Consumul de droguri în context sexual, adică utilizarea oricărei substanțe psihoactive legale sau ilegale înainte sau în timpul actului sexual, nu este ceva nou. De fapt, de-a lungul timpului, diverse substanțe au fost și sunt folosite pentru a spori plăcerea și a depăși inhibițiile în multe culturi.
Cuvântul chemsex a fost inventat de David Stuart, lucrător social, activist, cercetător, susținător al drepturilor comunității LGBTQ+. Stuart a vrut nu doar să definească acest fenomen împreună cu caracteristicile sale specifice, ci și să ofere persoanelor implicate un termen care să denote experiențele trăite de aceștia și să promoveze un model de asistență și sprijin.
Deci, conform definiției lui Stuart, chemsex este utilizarea voluntară a unor substanțe psihoactive specifice, adesea combinate între ele, de către bărbații gay, bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați (GBMSM), persoane trans și non-binare, scopul fiind de a dezinhiba, de a îmbunătăți și prelungi experiența sexuală, precum și de a explora și procesa sexualitatea queer. Chemsex implică de obicei mai mulți parteneri și activități sexuale care pot dura de la ore la zile. Aplicațiile de dating joacă un rol important în această practică.
Substanțele cele mai utilizate în chemsex, care sunt adesea denumite chems, sunt metamfetamină (Crystal Meth), GHB/GBL (acid gamahidroxibutiric /gamma-butirolactonă), catinonă (mefedronă, 3MMC, 4MMC), de obicei în combinație cu ketamină, cocaină, alcool, medicamente pentru disfuncții erectile, MDMA, poppers și antidepresive. Ketamina și cocaina sunt uneori considerate și ele chems.
Cu toate acestea, substanțele preferate pot varia semnificativ din cauza factorilor culturali, a contextelor geografice, a măsurilor de control al drogurilor sau a ofertei și cererii în fiecare țară.
De ce fac unele persoane chemsex?
Chemsex este mai mult decât sex și droguri, conform documentului de poziție al celui de-al doilea „Forum European despre Chemsex” din martie 2018:
„Chemsex este conectat în mod unic la relațiile sexuale gay, în contextul modului în care plăcerea resimțită în timpul sexului a fost afectată de:
- Atitudinea societății față de persoanele LGBTQ+ și sexul între bărbați.
- Efectul traumatizant pe care epidemia HIV/SIDA l-a avut asupra persoanelor LGBTQ+ și asupra relațiilor sexuale gay.
- Hărțuirea (bullying-ul) suferită de persoanelor LGBTQ+.
- Presiunea explicită, dar și cea indirectă simțită de membrii comunității LGBT, presiune legată de aspectul fizic, de comportamentul sexual, de participarea la petreceri etc.
- Importanța activităților de tip „ritual” împărtășite într-un grup stigmatizat.
- Tensiuni ale comunității cu privire la comportament și modul de exprimare binar masculin/feminin (sau a identității de gen a persoanelor), în special în ceea ce privește modul în care sunt văzute plăcerea de a face sex și fanteziile sexuale.
- Aplicațiile de dating și saunele gay.
- Accesibilitatea și disponibilitatea pe scară largă a chems pentru GBMSM, persoanele trans și non-binare prin intermediul aplicațiilor de dating.
- Realitatea că GBMSM, persoanele trans și non-binare care practică chemsex pot fi, de asemenea, lucrători sexuali, minorități rasiale și etnice, migranți, refugiați și/sau deținuți. Ei pot avea, de asemenea, diagnostice legate de sănătatea mintală, alte tulburări de dependență, dizabilități, să trăiască cu HIV și/sau HCV etc.
- Trauma actuală apărută ca rezultat al decesului multor bărbați GBMSM, persoane trans și non-binare ca urmare a chemsex.”
Contrar a ceea ce unii ar putea crede/spune, nu există nicio dovadă clară că implicarea în chemsex este cauzată de traumă. Cu toate acestea, unii pot procesa experiențe traumatice prin chemsex. În acest fel, experiența devine una plăcută, iar ei se pot simți mai acceptați.
Chemsex și sănătatea
Există dovezi că implicarea în chemsex face ca riscul de lua infecții cu transmitere pe cale sexuală sau prin sânge să fie mare spre foarte mare. Asta se datorează efectului substanțelor implicate asupra luării deciziilor, dar și comportamentelor precum injectarea și folosirea în comun a echipamentului de injectare.
Cu toate acestea, o gândire restrânsă, care se concentrează doar pe HIV și transmiterea altor infecții cu transmitere sexuală, poate contribui la stigmatizarea la care sunt supuse deja persoanele implicate în chemsex, ignorând în același timp alte aspecte importante ale problemei.
Chemsex „problematic”
Trebuie să ținem cont de faptul că nu orice formă de implicarea în chemsex este problematică, cel puțin nu în orice moment. De fapt, mulți oameni mențin sub control consumul prin diverse tehnici: prin auto-reflecție, prin planificarea activităților imediate sau a celor pe termen lung, prin sprijinul primit din partea prietenilor/familiei etc.
Pe de altă parte, nu există informații clare privind momentul în care implicarea în chemsex devine în mod clar problematică. Ceea ce fiecare persoană consideră „problematic” pentru sine este extrem de subiectiv și influențat de mulți factori. În plus, nu toate problemele care decurg din implicarea în chemsex sunt la fel de grave. Iar oamenii care se confruntă cu aceste probleme nu sunt întotdeauna conștienți de ele, chiar dacă problemele le afectează viața.
Câteva indicii care ar trebui să ne avertizeze că e posibil ca implicarea în chemsex să fie problematică:
- Dificultate în a face sex „treaz”, uneori pe fondul faptului că a trecut mult timp de când persoana nu a mai făcut sex „trează”…
- Dificultate în a vă bucura de lucruri și activități de care vă bucurați anterior.
- Dificultate în a găsi activități noi sau a face lucruri noi care par interesante sau în general dificultate în a va găsi motivația de a face alte lucruri decât chemsex.
- Implicarea chemsex durează în mod sistematic mai mult decât era planificat.
- Există ore sau chiar zile în care persoana lipsește sistematic de la muncă sau de la alte activități considerate importante.
- Diminuarea timpului petrecut cu prietenii, familia sau alte persoane importante (care nu sunt implicate în chemsex).
- Participarea la petrecerile chemsex și „distracția de weekend” sunt singura motivație pe parcursul săptămânii, adică aceasta dă sens restului zilelor sau face viața de zi cu zi suportabilă.
- Apar probleme de sănătate mintală. Deseori destul de ușoare la început și treptat mai intense și de lungă durată, indiferent dacă se utilizează sau nu substanțe. Aceste probleme includ tristețea, anhedonia (incapacitatea de a simți plăcere din lucrurile fundamentale – mâncare, interacțiune socială etc.), iritabilitate, anxietate nejustificată, suspiciune intensă, izbucniri emoționale, anxietate socială și, în cazuri mai severe, halucinații, paranoia și psihoză.
Persoanele aflate în diferite momente ale „călătoriei lor chemsex” vor avea nevoie și vor solicita diferite tipuri de intervenție și astfel vor avea oportunitatea de a experimenta momente de reflecție, grijă de sine și dezvoltare personală. Din aceste motive, este extrem de important, ca specialist, să fii deschis pentru a întâlni fiecare individ acolo unde se află și să asculți cu atenție perspectiva acestuia.