La nivel global, bărbații gay și alți bărbați care fac sex cu bărbați (BSB) au un risc de 27 de ori mai mare de a se infecta cu HIV comparativ cu populația generală (UNAIDS, 2018).
Conform unui studiu făcut de UNAIDS (2017) în aproximativ 25 de țări, mai mult de 15% dintre bărbații care fac sex cu bărbați trăiesc cu HIV.
Chiar și în țările în care relațiile dintre persoanele de același sex sunt legale, există alte legi care discriminează persoanele LGBTQ, iar stigma și discriminarea le împiedică să acceseze serviciile HIV, ceea ce determină creșterea comportamentelor cu risc care favorizează transmiterea HIV.
Ce factori pun bărbații care fac sex cu bărbați la risc de infectare cu HIV?
Faptul că prevalența HIV în rândul BSB este atât de mare în atât de multe țări pune membrii acestui grup la risc de a fi expuși la HIV. Acest lucru se datorează, în principal, relațiilor sexuale neprotejate. (CDC, 2018) Cu toate acestea, există și alți factori care pun bărbații care fac sex cu bărbați la risc de infectare cu HIV.
Factori biologici
Unul dintre motivele cheie ce determină o vulnerabilitate crescută la infectarea cu HIV în cadrul acestui grup este faptul că sexul anal neprotejat prezintă un risc mai mare de transmitere HIV decât sexul vaginal neprotejat. Motivul este că pereții anusului sunt subțiri, lucru care favorizează crearea de răni și, astfel, apariția unei porți de intrare pentru HIV în fluxul sanguin. (CDC, 2018)
Persoana care deja are o infecție cu transmitere sexuală (ITS) activă este mai susceptibilă la infecția cu HIV. Ratele de ITS în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați sunt foarte mari și au crescut constant în ultimii 20 de ani.
În ciuda acestor riscuri biologice crescute, testarea HIV și frecvența controlului sănătății sexuale rămân relativ scăzute în rândul acestui grup (mai puțin de 55% în toate regiunile, în anul 2013). (UNAIDS, 2014)
Multiple studii realizate în diverse țări au arătat că bărbații care fac sex cu bărbați se tem să fie discriminați, judecați moral, maltratați și se tem că le poate fi încălcată confidențialitatea în mediul sanitar. Drept urmare, mulți BSB trăiesc cu o ITS nediagnosticată, ceea ce le poate crește considerabil riscul de infectare cu HIV.
Există un risc deosebit de mare de transmitere a HIV dacă cineva a făcut sex neprotejat cu o persoană care s-a infectat recent. De exemplu, un studiu efectuat în Londra a raportat că 27% dintre infecții în rândul BSB proveneau de la un partener care era recent diagnosticat cu HIV. Cu toate acestea, mulți bărbați care fac sex cu bărbați nu știu acest lucru. (The Lancet, vol 380, ediția 9839, p 340)
Factori comportamentali
A avea parteneri sexuali multipli este un lucru des întâlnit în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, totuși mulți dintre ei nu folosesc prezervativul. În 33 de țări, mai puțin de 60% dintre bărbații care fac sex cu bărbați au raportat utilizarea unui prezervativ la ultimul contact sexual anal și doar 15 țări au avut rate mai mari de 80%. (UNAIDS 2018)
Datele cu privire la alte ITS în rândul BSB sunt dovezi suplimentare ale neutilizării prezervativului.
Accesul la serviciile de testare HIV în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați este, de asemenea, redus. Lipsa unor servicii adaptate nevoilor acestui grup duce la necunoașterea statusului și la imposibilitatea conștientizării necesității de a lua măsuri de protecție pentru a preveni transmiterea ulterioară către alții.
Consumul de alcoolul și droguri este frecvent întâlnit ca parte a socializării în unele comunități de bărbați care fac sex cu bărbați. A fi sub influența drogurilor sau a alcoolului duce la creșterea șanselor ca oamenii să facă sex neprotejat și cu parteneri multipli, crescând astfel riscul de transmitere a HIV. (UNAIDS 2017)
Profesioniștii din domeniul sănătății sunt preocupați în special de comportamentele cu risc ridicat pe care le favorizează utilizarea drogurilor; lipsa de inhibiție și conștientizare fizică pot duce adesea la întreținerea de relații sexuale cu mai mulți parteneri, fără protecție, sau la folosirea echipamentelor de injectare în comun, lucruri care cresc riscul de transmitere a HIV.
Bărbații care fac sex cu bărbați află adesea că sunt HIV-pozitiv de foarte tineri. Estimările sugerează că 4,2% dintre BSB tineri (sub 25 de ani) trăiesc cu HIV (OMS 2015). Acest lucru este mai frecvent în țările în care prevalența HIV în rândul BSB adulți este relativ mare.
Bărbaților tineri care au relații sexuale cu bărbați le este mai greu să acceseze serviciile de testare pentru HIV, din cauza legilor privind consimțământul sau din cauza programului neprietenos al centrelor de testare.
Factori sociali și culturali
Mulți bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați s-au confruntat cu stigmă, homofobie, discriminare și violență. Acest lucru îi determină să-și ascundă identitatea și orientarea sexuală. Mulți se tem de o reacție negativă din partea cadrelor medicale. Drept urmare, bărbații care fac sex cu bărbați au mai puține șanse să acceseze serviciile HIV decât bărbații heterosexuali.
Bărbații care fac sex cu bărbați au mai multe șanse să ajungă să sufere de depresie din cauza izolării sociale și să fie respinși de sistemele de sănătate. Acest lucru le poate îngreuna aderența la medicamentele pentru infecția cu HIV. (UNAIDS, 2017)
Programe de prevenire a HIV pentru bărbații care fac sex cu bărbați
Dacă ne uităm la prevalența ridicată a HIV în comunitățile BSB din întreaga lume, este evident că strategiile de prevenire nu reușesc să ajungă la acest grup.
Atunci când bărbații care fac sex cu bărbați sunt vizați de campaniile de prevenire a HIV, rezultatele pot fi foarte îmbucurătoare. Este important să fie disponibile o varietate de programe de prevenire.
Prezervative și lubrifianți
Unul dintre cele mai importante moduri de prevenire este de a face disponibile și accesibile pentru BSB prezervative și lubrifianți pe bază de apă sau silicon.
În unele țări, barurile gay și alte locuri de întâlnire cunoscute pentru bărbații care fac sex cu bărbați, cum ar fi saunele, asigură și promovează prezervativele și lubrifianții. Acest lucru se întâmplă și în Romania, în cluburi precum Q Club (București) sau Delirio (Cluj). În majoritatea cazurilor, furnizarea de prezervative și lubrifianți în locuri gay friendly este mult mai eficientă decât a aștepta ca bărbații care au relații sexuale cu bărbați să le cumpere din farmacii, unde pot interveni diverse bariere (ex. rușinea). (PEPFAR 2011)
Implicarea și empowerment-ul comunității
Unele dintre cele mai de succes programe din domeniul HIV care vizează bărbații care fac sex cu bărbați sunt inițiative bazate pe comunitate și adesea conduse de comunitate. Acestea sunt servicii și intervenții care sunt concepute și, livrate către bărbații care fac sex cu bărbați în locații în care oamenii se simt confortabil.
S-a dovedit că instruirea BSB și implicarea acestora în campanii de prevenirea a HIV, care furnizează materiale de prevenire (prezervative, lubrifianți etc.) și în procesul de conectare la serviciile, atinge și implică în mod eficient această populație și reduce semnificativ ratele de transmitere a HIV.
Această strategie de prevenire funcționează datorită faptului că există un sentiment mai ridicat de încredere între BSB și egalii lor, scăzând astfel temerile de stigmatizare.
Utilizarea tehnologiei
Datorită preferinței pentru anonimat când vine vorba de accesarea serviciilor medicale, unele studii au arătat că tehnologia și rețelele online de socializare au ajutat la furnizarea informațiilor de prevenire HIV bărbaților care fac sex cu bărbați.
Accesul bărbaților care fac sex cu bărbați la tratament antiretroviral
Nu există suficiente statistici care să arate cu precizie accesul bărbaților care fac sex cu bărbați la tratament HIV. Dovezile existente sugerează însă un acces relativ limitat.
La nivel mondial, se crede că doar 40% dintre BSB care trăiesc cu HIV accesează tratamentul. Cei din țările cu venit mediu sau redus raportează, în general, cea mai scăzută rată de acces la Tratament Anti-Viral (TAR), în special în țările care pedepsesc relațiile homosexuale. (AIDS and Behavior, vol. 19, nr. 2, p.227-234) Motivele invocate pentru această rată redusă de acces includ homofobia, stigma și discriminarea. Sunt factori care determină întârzierea, întreruperea sau evitarea completă a tratamentului. Aceste reacții venite din partea personalului medical sunt de asemenea invocate drept motiv.
Studiile sugerează și că minoritățile din cadrul grupurilor BSB pot suferi discriminare complexă, iar aceasta, asociată cu stima de sine scăzută, este invers proporțională cu apelarea la serviciile medicale precum și cu respectarea programărilor la medic.
Bariere privind accesul la programele de prevenire a HIV pentru bărbații care fac sex cu bărbați
Comportament sexual cu risc mare
Mulți bărbați care fac sex cu bărbați doresc să-și păstreze secretă orientarea sexuală din cauza stigmatului asociat și vor continua, în multe cazuri, să aibă relații heterosexuale.
Mulți bărbați care fac sex cu bărbați își percep drept foarte scăzut riscul de a se infecta cu HIV, ca urmare a faptului că nu au avut contact cu inițiative de prevenire, iar subiectul nu este inclus în orele de educație pentru sănătate din școală.
A avea parteneri multipli este o situație frecvent întâlnită în rândul BSB, care, combinată cu consumul de alcool și droguri, crește probabilitatea de a avea comportamente sexuale cu risc ridicat, cum ar fi neutilizarea prezervativului.
Stigma, discriminarea și violența
Normele de gen ale multor culturi nu acceptă bărbații care au relații sexuale cu bărbați. Drept urmare, o mare parte dintre BSB din întreaga lume au raportat că au suferit abuzuri violente din cauza orientării lor sexuale. Acest lucru este evident mai ales în societățile patriarhale.
În unele zone, administrația publică, poliția și personalul medical comit aceste acțiuni. Teama de a fi identificat drept homosexual împiedică mulți bărbați să acceseze serviciile HIV, evitând controalele medicale de rutină și accesarea tratamentului pentru a-și păstra secretă orientarea.
Dovezile mai arată că, în anumite condiții, o pondere mare dintre bărbații care fac sex cu bărbați se confruntă, de asemenea, cu violență intimă din partea partenerului. Un studiu realizat pe utilizatorii BSB de PrEP din Marea Britanie a constatat că aproximativ 45% dintre aceștia au fost victime ale violenței intime din partea partenerului și aproximativ 20% dintre aceștia au fost agresori. (BMC Public Health, vol. 19, nr. 1, p.431)
Lipsa studiilor
Deși unele statistici oferă un indiciu asupra impactului pe care HIV îl are asupra bărbaților care fac sex cu bărbați, datele sunt încă extrem de puține în multe țări. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că BSB sunt adesea considerați pur și simplu ca făcând parte din populația generală.
De asemenea, se datorează și reticenței multor guverne de a accepta existența bărbaților care fac sex cu bărbați și dezinteresului de a monitoriza acest grup. Drept urmare, datele despre HIV în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați lipsesc, în special din regiuni precum Europa de Est și Asia Centrală.
Lipsa fondurilor
Majoritatea serviciilor HIV adresate bărbaților care fac sex cu bărbați din țările cu nivel de trai scăzut și mediu sunt susținute financiar din surse internaționale și mai puțin din fonduri interne. În 2013, doar 11% dintre fondurile pentru aceste servicii, la nivel mondial, au provenit din fonduri interne. (UNAIDS 2013)
Chiar și în țările în care drepturile BSB sunt respectate în mod legal și oficial, există, în general, o nevoie mai mare de finanțare din partea donatorilor și a guvernelor, întrucât finanțarea serviciilor de prevenire este adesea insuficientă în comparație cu amploarea problemei. Cum este și cazul României.
Pentru viitor
Dovezile arată că furnizarea de servicii HIV și SIDA celor care prezintă cel mai mare risc de infectare poate fi extrem de benefică pentru strategia HIV/SIDA a unei întregi țări. Este important ca toate guvernele și toți donatorii internaționali să abordeze cu seriozitate neglijarea actuală a epidemiei HIV în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați. Nu este nevoie doar de finanțare pentru prevenire, testare și tratament HIV ci este, de asemenea, nevoie de cercetare și date statistice pentru a informa cât mai eficient populația. Fără alocarea de fonduri pentru cercetare și pentru implementarea de programe, prevalența HIV în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați va rămâne ridicată.
Stigma și diferențele culturale în ceea ce privește relațiile dintre persoane de același sex sunt deseori motivele pentru creșterea numărului de îmbolnăviri. Până la rezolvarea acestor probleme, va fi în continuare dificilă reducerea nivelului de infectare cu HIV în rândul BSB. Este nevoie de o schimbare la nivel mondial și comunitar pentru a pune capăt stigmei și discriminării în chestiunea homosexualității.