Infecțiile cu transmitere sexuală sunt în continuă creștere în toată Europa, 2023 fiind anul cu un număr record de cazuri noi.
Potrivit celor mai recente rapoarte ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) cazurile de sifilis și gonoree au crescut alarmant de mult în toate țările din Europa.
Gonoree
În 2023, aproape 100 000 de cazuri confirmate de gonoree au fost raportate în țările Uniunii Europene/Spațiului Economic European (UE/SEE), înregistrând o creștere de 31% față de 2022 și o creștere alarmantă de peste 300% față de 2014.
Această creștere a fost observată la diferite grupuri de vârstă și demografice și nu ține cont de orientarea sexuală. Femeile reprezintă grupul cu cea mai mare creștere în 2023 (46%), iar la bărbați, cele mai mari rate au fost observate la grupa de vârstă de 25 până la 34 de ani. Dacă este lăsată netratată, gonoreea poate duce la probleme semnificative de sănătate, cum ar fi boala inflamatorie pelvină și infertilitate atât la bărbați, cât și la femei.
Sifilis
De asemenea, cazurile de sifilis sunt în continuă creștere. În 2023 au fost raportate 41 051 de cazuri, reprezentând o creștere de 13% față de 2022 și o dublare față de 2014. Sifilisul este mai frecvent în rândul bărbaților, iar cele mai mari rate au fost observate în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani. Cu toate că majoritatea cazurilor de sifilis (72%) au fost raportate la bărbați care fac sex cu alți bărbați, ratele de sifilis au crescut și în rândul femeilor de toate grupele de vârstă, comparativ cu 2022.
Sifilisul este o infecție care se tratează și se vindecă, iar testarea regulată reprezintă o modalitate eficientă de limitare a transmiterii. Netratat poate provoca complicații pe termen lung la nivelul inimii și sistemului nervos.
Chlamydia
Chlamydia rămâne cea mai frecventă infecție raportată în UE/SEE. În 2023, peste 230 000 de cazuri au fost raportate în țările UE/SEE, reprezentând o creștere de 13% față de 2014, cele mai mari rate fiind în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani.
Această creștere a cazurilor se află în strânsă legătură cu un raport al OMS care spune că folosirea prezervativului a scăzut îngrijorător de mult printre tinerii europeni.
De asemenea, agenția a avertizat cu privire la amenințarea tot mai mare a rezistenței la antibiotic în cazul gonoreei, odată cu apariția unor tulpini rezistente la medicamente care fac tratamentele actuale mai puțin eficiente.
ECDC reamintește că folosirea prezervativului rămâne principala modalitate de prevenire a acestor infecții. Comunicarea deschisă și sinceră despre sănătatea sexuală cu partenerii poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de transmitere a ITS.
Daca experimentezi simptome precum durere la urinare, secreții din penis, anus sau vagin, leziuni la nivelul penisului, vaginului sau gurii este recomandat să te testezi cât mai curând.
Programează o vizită în cadrul centrelor Checkpoint ARAS. Testează-te GRATUIT și ANONIM.