Dacă ai avut relații sexuale neprotejate sau ești îngrijorat de o posibilă infectare cu hepatita B sau alte ITS-uri, testează-te cât mai curând posibil – chiar dacă nu ai niciun simptom.
Ce este Hepatita B?
Hepatita B – Hep. B sau HVB – este o boală provocată de un virus ce face parte dintr-un grup de virusuri hepatice care provoacă inflamații ale ficatului – atunci când ficatul tău este umflat și apar dureri.
Este Hepatita B o afecțiune gravă?
Hepatita B poate fi gravă și, fără tratament și îngrijire adecvată, poate provoca boli hepatice și cancer hepatic, care duce la moarte.
Cum poți lua Hepatita B?
Hepatita B se transmite foarte ușor și o poți lua în următoarele situații:
- dacă ai relații sexuale neprotejate (sex fără prezervativ sau dental dam), sex vaginal, anal și oral cu cineva care are hepatită B (chiar dacă nu are simptome).
- dacă folosești jucării sexuale care nu sunt spălate sau acoperite cu un prezervativ nou.
- dacă faci fingering, rimming sau fisting – explorarea anusului partenerului cu degetele, gura sau limba; prin atingerea prezervativelor folosite și a jucăriilor sexuale care au fost în anusul altcuiva.
- dacă folosești ace și seringi în comun, contaminate în timpul consumului de droguri.
- dacă îți faci tatuaje sau piercinguri cu instrumente nesterilizate sau prin echipamente medicale/stomatologice nesterilizate (rar, virusul se poate transmite prin folosirea în comun a unui prosop, a lamelor de ras sau a periuței de dinți, dacă există sânge infectat pe ele).
Hepatita B, HIV și sănătatea sexuală
- A avea o ITS, inclusiv hepatită B, crește riscul de a lua HIV. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea ITS-urilor provoacă leziuni care facilitează intrarea HIV în organism.
- Deoarece se transmit în moduri similare, unele persoane au ambele virusuri, lucru cunoscut sub numele de co-infecție.
- Persoanele cu ambele virusuri sunt mai susceptibile să dezvolte hepatită cronică B, iar ficatul lor se poate deteriora mai repede.
- Dacă trăiești cu HIV și ai hepatită B, încărcătura virală pote fi mai crescută, deoarece sistemul tău imunitar este mai slăbit. Acest lucru te va face mai predispus la a transmite HIV dacă ai relații sexuale fără prezervativ.
- Dacă trăiești cu HIV, medicul tău ar trebui să-ți facă teste regulate de hepatită B și să-ți verifice periodic ficatul.
- Dacă iei antiretrovirale, este important să discuți cu medicul tău despre cum ar putea interacționa tratamentul pentru hepatită B cu medicamentele pentru HIV.
Notă – dacă trăiești cu HIV sau ai un risc de infectare HIV crescut, de exemplu, dacă ești un bărbat care are relații sexuale cu bărbați, lucrezi în domeniul sexului comercial sau consumi droguri, întreabă-ți doctorul dacă trebuie să te vaccinezi împotriva hepatitei B.
Cum mă protejez împotriva hepatitei B?
- Practică sexul protejat.
- află statusul oricărui partener sexual.
- folosește un prezervativ nou (masculin sau feminin) sau un dental dam de fiecare dată când faci sex anal, vaginal sau oral.
- folosește un dental dam nou sau mănuși din latex pentru rimming și fingering; folosește mănuși din latex pentru fisting.
- acoperă jucăriile sexuale cu un prezervativ nou și spală-le după utilizare.
- Nu folosi niciodată în comun ace, seringi sau alte articole care pot fi contaminate cu sânge, cum ar fi lama de ras, periuțele de dinți și instrumentele de manichiură.
- Fă-ți tatuaje, piercing-uri sau acupunctură într-un cadru profesional și asigură-te că sunt folosite ace noi și sterile.
- Fă-ți vaccinul împotriva hepatitei B, dacă te afli într-unul dintre grupurile cu risc ridicat (dacă ești bărbat care întreține relații sexuale cu bărbați, dacă folosești droguri injectabile, dacă ești lucrător în domeniul sexului comercial, dacă schimbi frecvent partenerii, dacă intri în contact cu persoane care au hepatită cronică B sau dacă meseria te expune la virus, de exemplu, dacă ești asistent/ă medicală). Această imunizare este recomandată și pentru persoanele care trăiesc cu HIV.
Notă – în afară de prezervative, celelalte tipuri de metode contraceptive (cum ar fi pilulele contraceptive) sau PrEP nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Care sunt simptomele hepatitei B?
Multe persoane cu hepatită B nu prezintă niciun simptom. Dacă totuși apar simptome, ele vor dura până la trei luni și este posibil să nu le observi până la două sau trei luni de la infectare. Există două etape ale infecției: acută și cronică.
Simptomele acute (sau pe termen scurt) includ:
- simptome asemănătoare gripei, inclusiv oboseală, febră și dureri
- senzație sau stări de greață
- pierdere în greutate / lipsa poftei de mâncare
- diaree
- dureri de burtă (abdominale)
- icter, adică îngălbenirea pielii și a albului ochilor
- urină (pipi) închisă la culoare
- fecale (caca) deschise la culoare.
Pentru persoanele care nu pot lupta împotriva infecției (de exemplu, bebeluși, copii mici și persoane cu sistem imunitar slăbit din cauza HIV), virusul poate trece la stadiul cronic. Acest lucru se întâmplă atunci când oamenii prezintă un risc mai mare de insuficiență hepatică, boli ale ficatului și cancerul ficatului, dar pot să nu conștientizeze pericolele, deoarece simptomele pot dura ani de zile înainte ca boală să devină foarte gravă.
Pot să mă testez pentru Hepatita B?
Da – un simplu test de sânge va arăta dacă ai virusul. De asemenea, ți se pot face teste suplimentare pentru a vedea dacă ficatul tău este deteriorat.
Dacă ai hepatita B, ar trebui să fii testat pentru alte ITS-uri. Este important să îți anunți partenerii sexuali recenți, astfel încât să se poată testa și trata. Multe persoane care au hepatită B nu observă nimic și, spunându-le, poți ajuta la oprirea transmiterii virusului; de asemenea, te poate împiedica să te mai infectezi.
Cum se tratează Hepatita B?
Nu există un tratament specific pentru hepatita B acută, iar majoritatea oamenilor se recuperează în termen de una până la două luni. De obicei, poți gestiona simptomele acasă cu calmante, dacă este necesar. Medicul tău ar trebui să te sfătuiască să faci teste de sânge periodice și controale fizice. Majoritatea oamenilor se recuperează complet de hepatita B acută.
Dacă dezvolți hepatită B cronică, ți se va administra un tratament pentru a reduce riscul de leziuni hepatice permanente și cancer hepatic. Tratamentul nu vindecă hepatita cronică B și majoritatea persoanelor care încep tratamentul trebuie să îl continue toată viața.
Indiferent dacă ai sau nu simptome, nu întreține relații sexuale înainte să primești acordul medicului.
După ce ai avut hepatită acută B, devii imun – ceea ce înseamnă că nu o mai poți lua din nou, dar poți lua alte tipuri, cum ar fi hepatita A sau C.
Complicații ale Hepatitei B
Ca în cazul majorității ITS-urilor, hepatita B te pune în pericol de a lua alte ITS-uri, inclusiv HIV.
Fără tratament, hepatita cronică B poate provoca cicatrizarea ficatului (ciroză), ceea ce poate determina ficatul să nu mai funcționeze corect; un număr mic de persoane cu ciroză dezvoltă cancer la ficat; iar aceste complicații pot duce la moarte. În afară de un transplant de ficat, nu există niciun leac pentru ciroză. Cu toate acestea, tratamentele pot ajuta la ameliorarea unora dintre simptome.