Singura modalitate de a afla dacă ai sau nu HIV este să te testezi. Mulți oameni se tem de testare, dar avantajele depășesc cu mult motivele de a nu te testa!
De ce ar trebui să mă testez pentru HIV?
Ar trebui să te testezi dacă:
- ai făcut sex neprotejat (fără prezervativ sau fără să iei PrEP înainte)
- ai fost recent diagnosticat cu o ITS
- folosești ace/echipament de injectare în comun cu alte persoane
- vrei să nu mai fii îngrijorat cu privire la posibilitatea de a avea sau nu HIV.
Dacă crezi că este foarte puțin probabil să ai HIV, cea mai rapidă modalitate de a nu mai fi deloc îngrijorat rămâne testarea.
Chiar dacă folosești mereu prezervativul și nu crezi că te-ai expus riscului, este bine să te testezi periodic pentru HIV..
Întotdeauna este mai bine să știi
Testarea este singura modalitate de a ști sigur dacă ai sau nu HIV. Este normal să te simți îngrijorat de infecția cu HIV, dar testarea îți poate reduce anxietatea.
Oamenii, deseori, nu se testează pentru că sunt îngrijorați de rezultat, dar cunoașterea statusului îți va permite să te ocupi de starea ta de sănătate.
Dacă rezultatul este negativ, poți obține mai multe informații despre cum să rămâi așa, în timp ce, dacă rezultatul este pozitiv, poți începe tratamentul, pentru a te asigura că rămâi sănătos.
Este rapid și ușor
Testarea HIV este rapidă, ușoară și aproape întotdeauna gratuită. Este, de asemenea, singura modalitate de a ști cu siguranță dacă ai sau nu HIV.
Indiferent de tipul de test utilizat, test rapid de salivă sau de sânge, niciunul dintre acestea nu este dureros. În unele țări este posibil să faci testul la tine acasă.
Un rezultat pozitiv înseamnă că poți începe tratamentul
Dacă ai HIV, diagnosticarea precoce (cât mai aproape de momentul în care te-ai infectat) te ajută să duci o viață lungă și sănătoasă. Poți începe tratamentul (medicamente antiretrovirale) repede, ceea ce va reduce cantitatea de HIV din corp și îți va proteja sistemul imunitar de alte probleme.
Cu tratament și îngrijire adecvate, persoanele care trăiesc cu HIV au o speranță de viață la fel de lungă ca o persoană care nu trăiește cu HIV, așa că este important să îți cunoști statusul făcând un test.
Testarea îți menține și partenerii sexuali sănătoși
Testarea regulată pentru HIV și cunoașterea statusului serologic te ajută să ai grijă și de sănătatea sexuală a partenerilor tăi.
Dacă știi că ești seropozitiv, poți folosi metode de protecție, precum prezervativul, pentru a preveni transmiterea HIV.
De asemenea, prin începerea și continuarea tratamentului antiretroviral vei reduce cantitatea de virus din corp, ceea ce face mai puțin probabil să transmiți HIV. Cu un tratament antiretroviral eficace, este posibil ca nivelul virusului din corp să scadă atât de mult încât să devină „NEDETECTABIL” – ceea ce înseamnă că HIV nu mai apare la testele care măsoară cantitatea de virus din sânge. Dacă acest lucru este confirmat de medicul tău înseamnă că nu mai poți transmite HIV prin contact sexual. Cu toate acestea, va trebui să monitorizezi periodic încărcătura virală pentru a te asigura că rămâne „nedetectabilă”.
Nimeni nu îți va cunoaște statusul decât dacă decizi tu să le spui. Dar, dacă știi că ești seropozitiv, îți poți încuraja partenerii să se testeze, ceea ce îi va ajuta și pe ei să își protejeze sănătatea.
Testarea HIV este vreodată obligatorie?
Alegerea de a face un test HIV poate fi extrem de benefică pentru tine și pentru cei dragi, iar decizia de testare ar trebui să o iei tu.
Cu toate acestea, unele state cer să faci un test HIV pentru a intra în țară. Pentru informații suplimentare despre țările care au restricții de călătorie, consultă Baza de date globală privind călătoriile atunci când ești infectat cu HIV.
În plus, în Romania, testarea HIV este obligatorie în anumite domenii. Dacă vrei să știi sigur, trebuie să soliciți întotdeauna sfatul unui profesionist din domeniu (medic, asistent social etc.).